Tietoisuusakatemian palvelut on tarkoitettu itsetuntemuksen syventämiseen ja antamaan inspiraatiota. Harjoitukset eivät ole tarkoitettu korvaamaan lääketieteellistä hoitoa. Jos sinulla on sairauksia, kipuja tai oireita neuvottele hoitavan tahon kanssa ennen harjoitusten aloittamista.

Tasapaino

Uncategorized Apr 20, 2021

Kirjoittanut Heli Suutari

Toivoin aiemmin, että voisin saavuttaa kirkkauden, jossa ei olisi varjoja.

Myöhemmin olen hyväksynyt, ettei ihanuutta aamusta iltaan ja päivästä toiseen taida olla tarjolla ennen kuin viimeinen lamppu sammuu. Vai olisiko sittenkin? Ehkä olenkin käsittänyt koko ihanuuden aivan väärin. Eräs viisas ja oppinut ystäväni totesi, ettei varjoa voi olla ilman valoa. Kyse on tasapainosta, joten se vaatii molemmat vaakakupit saman painoisiksi. 

Myöhemmin olen yrittänyt oivaltaa, mitä se tarkoittaa, ettei negatiivisia tunteita ole olemassakaan. Me vain koemme jotkin tunteet huonoina ja toiset hyvinä. Ehkä jonain päivänä sekin on itsestään selvää.

 

Pysäkillä

Tällä hetkellä olen vapaaehtoisesti poistunut turvalliselta alueelta elämässäni, joten olen itse kerjännyt verta nenästäni. Se, ettei elämäänsä enää koe omakseen ei vielä tarkoita, että selvät suuntaviivat seuraavaan vaiheeseen olisivat olemassa. Itse asiassa koko ajatus jostain seuraavasta tuntuu hötöltä. Seison siis pysäkillä, mutta vain osittain. Muutokset ovat hienovaraisia. Aika matelee, mutta liikkuu. 

Mitä tehdä, kun vastaan tulee aamu, jolloin suru ja levottomuus kietoutuvat liian tiukaksi huiviksi kaulaan ja tekisi mieli perua kaikki? Kääntyä takaisin, sillä vaikka olin onneton, sentään tiesin missä olin.

Elämä ei toimi niinkään, että kun yhdellä osa-alueella mättää niin muilla menee hienosti. Päinvastoin usein tuntuu, että silloin kun jaksamisen rajoja haetaan, niitä haetaan yhtä aikaa monessa eri asiassa: työssä, perheessä ja ihmissuhteissa. Talous on kireällä, aika kortilla ja joutuu vastamaan syytöksiin, joita ei osannut odottaa.

 

Kohtaaminen

Muutaman vuoden ajan olen opetellut kohtaamaan tunteeni. Tilanteesta ja ajankohdasta riippuen se on välillä helpompaa tai vaikeampaa. Olen lasketellut alas tunteiden kivikkoja sohvalla maaten ja sallien tunteen paisua pienestä purosta kuohuvaksi koskeksi ja jälleen laantua ja sitten…puf, kadota. Tiedän siis kokemuksesta, miten tunteen salliminen vapauttaa minut siitä. 

Kaikki tulee juuri oikeaan aikaan. Niinpä nyt, kun elämässä on hämärä hetki meneillään, minulla on työkaluja, joilla operoida eteenpäin. Minulla on vaihtoehto, enkä käänny takaisin pelkojeni takia. 

Ja mitä pidemmälle jatkan, sitä paremmin huomaan, että pystyn asioihin, joihin en aiemmin kuvitellut pystyväni. Kun minulla on ollut joku, jonka taakse mennä, olen päässyt vähemmällä, mutta myös jäänyt vaille taitoja, joista voin nauttia ja joista minulle on hyötyä vielä monta kertaa. 

 

Arkivuori

Mikä on sinun keinosi kasvattaa hyvää oloa haasteiden keskellä? Silloin, kun rättiväsyneenä kaatuu sänkyyn ja itkee ennen nukahtamista? Kun peilistä katsoo joku ihan muu kuin se, minkä toivoisi katsovan? Kun työkaveri, jonka kanssa kuvittelit puhuvasi samaa kieltä, ilmaiseekin olevasi vuoksesi onneton. Kun ystävä sairastuu, etkä löydä lohdutuksen sanoja? Sitten on päälle se ihan tavallinen arki: lasten kiukuttelut, unohdetut hammaslääkärikäynnit, loppunut maito ja pesemätön pyykki. 

Minua ei auta tippaakaan hokea, että olen ihana ja elämässä meneillään hyviäkin asioita. Tietysti olen ja tietysti on, mutta juuri tuollaisen päivän jälkeen, tarvitsen oman hetken, ja annan koko epätoivon vuoren kaatua päälleni. Ja kun kuvittelen tukehtuvani siihen ja anna itseni kokea sen: paniikin, pettymyksen ja vihan. Silloin se löytää reittinsä ulos minusta, eikä asetu asumaan kuin jokin haiseva alivuokralainen, jolle en vain osaa sanoa, ettei tämä itseasiassa ole sinun kotisi. 

Olen huomannut, että mitä nopeammin antaudun tilanteen nostamille tunteille, sitä helpompi minun on taas kokea hyvät olemassa olevat asiat. Tasapaino järkkyy, mutta ei katoa. 

Koko ajan paremmin hyväksyn, että elämäni on juuri nyt osin surullista, pelottavaa ja tylsää, sillä samaan aikaan se on turvallista, lämmintä ja valoisaa.  

Jos tunteiden tunteminen kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan Unelmat todeksi -valmennukseen. Tutustu valmennukseen tästä.

 

Close

50% Complete

Kaksi askelta vielä

Liittymällä Tietoisuusakatemia uutiskirjeen tilaajaksi saat sähköpostiisi viestin uusista postauksista sekä vinkkejä ja tarjouksia. 

Lämpimästi tervetuloa!